Неработещи връзки в сайта

Представете си, обаждате се на стар приятел и в отговор: „Абонатът не е абонат, набраният номер не съществува“ или още по-лошо, те отговарят, че никога не е имало Вася на този номер. Набираш отново, все същото.

Не са от най-приятните емоции

Неработещите връзки на уебсайт предизвикват подобна реакция: объркване Факс списъци или раздразнение. Когато хората попаднат на гола страница с грешка  404 Не е намерено, те бързо затварят раздела.

Нека да разберем откъде идват връзките, водещи до никъде, и как да ги неутрализираме.

Какво означава неработеща връзка?

Неработеща връзка – снимка

Неработещите връзки водят до липсващ документ. Това е мъртъв адрес без нищо. Вместо страницата, която потребителят очаква да види, на екрана се появява манекен с надпис „Грешка 404, страницата не е намерена“. Това е кодирането по подразбиране на сървъра, когато той не намери желания HTML документ при поискване от браузъра. Страниците с правилни адреси са кодирани „200 OK“, но вместо това потребителят вижда желаното съдържание.

Факс списъци

 

Неработещите връзки, също като здравите, могат да бъдат вътрешни и външни.

Вътрешните се отнасят до документи в сайта. Например, свързване към ваши собствени материали, които по-пълно разкриват темата.
Външните водят към сайтове на трети страни. Например адресът на полезна услуга по темата на статията.
Всички повредени връзки вредят на ресурса, което означава, че те трябва да бъдат наблюдавани и елиминирани своевременно.

Как се показват адресите без страници?

Неработещи връзки поради липса на 301 пренасочвания – снимка

Когато един проект се развива, постоянно се случва нещо: добавят се страници, оптимизира de ce contează un sfârșit puternic de e-mail се съдържание, изтриват се неуместни документи. Обикновено неработещата връзка е резултат от една от три ситуации:

Ако документ, страница или дори цял сайт бъдат изтрити, тогава всички връзки, водещи към тях, автоматично се превръщат в неработещи връзки.
Например, на вашия уебсайт сте се свързали с определена полезна онлайн услуга, но тя е изчезнала за дълго време, в този случай връзката става повредена и само специална проверка може да разкрие това. Същото важи и за вътрешните връзки: изтриването на страница води до появата на задънени пътища.
Всяка оптимизация на структурата е потенциално опасна поради репликацията на мъртви връзки.
Например променихте несмилаем URL адрес в четим за хора, но не регистрирахте пренасочване от стария адрес към актуализираната страница. Без пренасочване, потребителят ще бъде хвърлен към мъниче с грешка 404.
Всяка правописна или грешка в адреса прави връзката неизползваема.
Какво не е наред с повредените връзки?
Степен на отпадане поради повредени връзки – снимка.

Злонамерените мъртви връзки могат да повлияят негативно на вашата промоция

Те удрят най-силно поведенческите фактори: потребителят се срива с грешка 404, ако  няма какво а хване, бързо напуска сайта, търсачката записва отказа и ви понижава в резултатите от търсенето. Ситуацията може да бъде коригирана чрез креативно проектиране на 404, но ако проблемът се случи отново, потребителят едва ли ще се върне. Това се отнася за всеки трафик, поради което редовното проверяване на сайта за повредени връзки е толкова важно.
Търсачките забавят класирането, когато намерят твърде много повредени връзки. Такъв ресурс се възприема като нискокачествен, с остаряло съдържание.
Неработещите адреси могат да изядат бюджета ви за обхождане. Това е ограничението за броя на страниците, които роботът за търсене индексира на ден. За малък сайт това не е критично, но за онлайн магазин с постоянно актуализиран асортимент, източването на бюджета за обхождане на мъртви връзки е твърде голям лукс – ботът ще се лута през задънени улици, докато полезните страници ще останат извън индекса .
Филтърът Broken links е част от алгоритъма на Google, отговарящ за качеството на линковата маса. Твърде много вътрешни неработещи линкове в сайта провокират попадане под филтъра и санкции.
Инструменти за идентифициране на повредени връзки
Инструменти за намиране на повредени връзки – снимка

Основната трудност е, че може дори да не знаете за съществуването c opyright by bulk lead на повредени връзки в сайта, така че търсенето им трябва да бъде включено в редовния ви работен план. Ако имате малък проект, тогава всяка връзка може да бъде проверена ръчно, но това е безполезно, защото има много онлайн и офлайн инструменти за намиране на повредени връзки на сайта.

Конзоли за уеб администратори
Неработещи връзки в Google Search Console – снимка

Методът е достъпен само за тези, които имат административни права.

Yandex-Webmaster
Можете да проверите повредените връзки в два раздела:

Индексиране – Статистика за обхождане;
Връзки (отделни отчети за вътрешни и външни преходи).
Докладите предоставят информация за това откъде идват връзките с грешки 404 и накъде водят. Ако няма проблеми, ще се появи съобщение, че роботът не е открил нищо.

Google Search Console

Данните са в секция Покритие- Изключено. В таблицата  Подробности щракнете върху . Не е намерено (404)“ и получете пълен списък с неработещи връзки.

Броячи за уеб анализи
Има бърза онлайн проверка за наличие на повредени връзки чрез заглавия на страници, но при условие, че заглавие 404 на страницата мъниче е уникално.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *